Hazreti Muhammed Aleyhisselam, dualarımızın kabulü için dikkat etmemiz gereken önemli bir durumu bizlere şu sözleriyle ifade etmektedir:
“Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz.” (Taberani)
Bir başka hadis-i şerifinde ise:
Sad bin Ebi Vakkas Hazretleri dedi ki: “Ya Resulallah, dua buyur da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin!” Peygamberimiz (s.a.v) cevaben:
“Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz!” buyurmuştur.
“Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle dua nasıl kabul olunur?” (Hadis)
Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Duanın kabul olması için iki şey gerekir: Duayı ihlas ile yapmalısınız, yediğiniz ve giydiğiniz helalden olmalıdır.” “Müminin odasında haramdan bir iplik varsa, burada yaptığı dua kabul olmaz.” (Tergibüs-salât)
Bir başka hadis-i şerifte ise:
“Şüphesiz helal bellidir. Haram da bellidir. Fakat bunlar arasında, şüpheli şeyler vardır ki, pek çok kimse onları bilemez. Şüpheli şeylerden kaçınan kimse, dinini ve haysiyetini korumuş olur. Şüpheli şeylerden sakınmayan bir kimse zamanla harama düşer.”
“Tıpkı sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki, sürünün bu araziye girme tehlikesi vardır. Her padişahın girilmesi yasak bir arazisi vardır. Unutmayın, Allah’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir.” (Buharî)
Duanın kabulünde helal gıdanın ehemmiyeti çok büyüktür.
HELAL NEDİR?
Helal, meşru ve izin verilmiş anlamına gelmektedir. Yiyeceklerimiz ve içeceklerimiz, Allah’ın helal kıldığı maddelerden olmalı ve helal yolla kazanılmalıdır.
Bizlere Helal Kılınmış Gıda Maddeleri:
- İnek, koyun, deve ve keçi sütü
- Bal
- Balık
- Sarhoşluk vermeyen bitkiler
- Taze veya tabii olarak dondurulmuş, kurutulmuş meyveler ve sebzeler
- Yer fıstığı, Antep fıstığı, fındık, ceviz gibi kabuklu ve reçineli meyveler
- Buğday, arpa, pirinç, çavdar, yulaf, nohut, fasulya gibi taneli gıdalar
- Sığır, deve, koyun, geyik, tavuk, ördek gibi hayvanların etleri de helaldir. Ancak İslamî usule göre kesilmiş ve avlanmış olmaları şarttır.
HARAM NEDİR?
Haram, gayri meşru, meşru olmayan ve yasaklanmış anlamına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şerif ışığında fıkıh alimlerinin haram olduklarında ittifak ettikleri maddeler şunlardır:
- Domuz
- Kan
- Et yiyen hayvanlar
- Ölmüş hayvanın parçaları
- İslami usulle kesilmemiş, eti helal hayvanlar
- Sürüngen ve böcekler
- Şarap, alkol
- Haram maddelerin bulaştığı ya da bu katkı maddeleri içeren diğer gıdalar
Helal ve Haram Gıda ile İlgili Özet:
Kırmızı çizgimiz HELAL yemek ve içmek, hedefimiz ise helal dairesinde yaşayarak Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmak olmalıdır. Bizlerin ettiği duaların kabul olması için yediklerimizden ve içtiklerimizden helal olması gerektiği unutulmamalıdır.
Gıda endüstrisi, gün geçtikçe daha fazla şüpheli ürün sunmaktadır. Hergün yediğimiz ekmek dahil pek çok gıda çeşidi, yeni teknolojilerle üretilerek evlerimize kadar girmektedir. İçeriğini bilmediğimiz bu şüpheli ürünler, farkında olmadan maddi ve manevi frekanslarımızla oynayarak sağlığımızı etkileyebilir ve enerjimizi düşürebilir.
Dikkat Etmemiz Gereken İki Temel Konu:
- Yediklerimiz ve içtiklerimiz:
Sunulan yiyecek ve içecekler helal mi, haram mı, şüpheli mi? Sağlığımıza uygun mu? - İzlediklerimiz ve dinlediklerimiz:
İzlediğimiz film ve programlar ile dinlediğimiz müzik ve ses frekanslarına dikkat etmeliyiz. Bu içerikler, bilinçaltımıza nasıl kodlanıyor? Bizlere nasıl etki ediyor?
Neden Bu Konulara Dikkat Etmeliyiz?
Çocuklarımızın, neslimizin, devletimizin huzuru ve dünya-ahiret hayatımızın kurtuluşu için bu iki konuya çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Eğer hayatımızdan lezzet almak, tahkiki imana sahip olmak ve dualarımızın kabul olmasını istiyorsak, bu konulara dikkat etmemiz şarttır.
“Yediğimize, içtiğimize dikkat etmeliyiz; haram gıdalar tüketmemeliyiz. İçeriğini bilmediğimiz şüpheli olan paketlenmiş ürünlerden kaçınmalıyız.”
İzlediğimiz film ve programlar ile dinlediğimiz müziklere de dikkat etmeliyiz. Kaçınabildiğimiz kadar kaçınmalı, uzak durabildiğimiz kadar uzak durmalıyız.
Sonuç:
UYAN! UYAN! UYAN!
Hayatımızdan lezzet almak, Rabbimizin Halifesi olan insan-ı kamil olma yolunda ilerlemek ve dualarımızın kabul olması için bu adımları atmalıyız. Yediklerimize, içtiklerimize, dinlediklerimize ve izlediklerimize dikkat etmemiz, yalnızca kendimize değil, çevremize ve tüm insanlığa fayda sağlayacaktır.